Grillo SP
De Grillo SP is de absolute topwijn van deze kleine maar kwalitatief uitstekende Bodega El Grillo y La Luna. Deze bodega gevestigd in Barbastro ligt in de streek Somontano, een misschien nog onbekende wijnstreek, maar er komen heerlijke onbekende wijnen vandaan. Somontano is een Spaanse Denominación de Origen Protegida (DO) voor wijnen, gemaakt in 1984 en gelegen in de provincie Huesca. Somontano betekent letterlijk "onder de bergen". En dat is precies waar de regio ligt en waar deze prachtige wijnen vandaan komen.
Deze topwijn is een blend van de Syrah en de Cabernet Sauvignon druif. Je zou bijna zeggen dat hij met de hand gemaakt is, want om deze kwaliteit te verkrijgen en te bewaken zijn vele handelingen handmatig. Zelfs de plots waar de duiven vandaan komen worden geploegd door een paard. De Syrah druif in deze wijn komt van het Plot genaamd ' Altero' gelegen op zo'n 405 meter hoogte en de grond daar bestaat uit kalksteen. De Cabernet Sauvignon komt van het ' Grillo' plot op 400 meter hoogte en de grond daar is van kalksteen en krijt. De druiven worden op het meest ideale tijdstip met de hand geplukt en in kratten van 12 kilogram naar de Bodega vervoerd. Vervolgens worden de druiven gekoeld naar 4 graden Celsius. De volgende stap is het ontstelen van de druiven en daarna wordt er 2 keer een handmatige selectie gedaan zodat alleen de beste druiven overblijven. Daarna gaan de druiven in open eikenhouten vaten aan het einde van de selectietafels en worden zo gevuld door de zwaartekracht. Eenmaal gevuld, worden de vaten verzegeld en gedurende 5 dagen in de koeling bewaard bij 6 graden Celsius om de aroma's te onttrekken. Elk vat wordt tijdens het fermentatieproces 36 keer per dag handmatig gedraaid om de tannines langzaam en voorzichtig te onttrekken. Zodra het fermentatieproces is voltooid, wordt de wijn nog 30 dagen in contact gehouden met de pulp om een ronde, zachte smaak te garanderen dankzij de droesem, de schillen en het hout van het vat zelf. Na de maceratie ledigen we de pers en wordt de eerste persing teruggestuurd naar het vat voor malolatische gisting. Tijdens de eerste 5 maanden wordt elk vat twee keer per week gedraaid om de droesem te verplaatsen om de wijn een ronder en zachter te maken. Vanaf mei wordt de wijn met rust gelaten zodat de droesem door de zwaartekracht naar de bodem zakt en kan worden gescheiden en afgetapt. De wijn rust vervolgens nog 11 maanden in het vat bij 16 graden Celsius, gedurende welke tijd we 4 van de beste kwaliteit vaten selecteren om te bottelen. Dus van de 16 vaten worden er slechts vier gebotteld. 75cl / 15%
Dit is een zeer exclusieve wijn welke geleverd wordt in een mooie houten doos.
€ 145,00